diumenge, 4 d’octubre del 2009

Santpedor: la maledicció del bruixot?

Aquí em teniu amb una samarreta que no crec que em posi mai més, tot i que com veieu m'escau com feta a mida. És la que ens van donar als participants de la XVII Cursa de la Penya Blaugrana de Santpedor, celebrada aquest dissabte a la tarda. Està dedicada pel mateix Pep Guardiola (fill de la vila) i firmada per algunes de les "vaques sagrades" de l'equip. I si dic això és perquè tindria pebrots que ho fes una persona com jo, que odia el futbol i alhora pensa que seria un bé per a la Humanitat que tant el Barça com el Madrid baixessin a segona divisió (potser així ja no se'n parlaria tant). Per tant, ja estic pensant a qui encolomar-li perquè també seria una llàstima que quedés arraconada en un calaix. Bé, val a dir que a part d'aquesta samarreta, la bossa d'obsequis ha estat de les més completes que jo recordi: uns quants productes culinaris (i algun de qualitat com una ampolla de sopa de peix de la coneguda marca de conserves Ferrer) i una armilla reflectant per portar al cotxe.

Però deixant de banda aquesta qüestió i si ens centrem en la cursa, crec que en la meva més modesta opinió té alguns aspectes a millorar. És possible que els organitzadors ja s'ho hagin plantejat en edicions anteriors (aquesta era la 17ª) però que per un motiu o altra, no ho han considerat oportú. En primer lloc, no entenc perquè han donat la bossa d'obsequis abans i no després de la cursa, tot i que no és el primer cop que ens hem trobat, ja que això obliga a buscar algú que te la guardi o deixar-la en algun lloc (i tampoc hi ha guarda-roba).

Segon, malgrat que al Web es diu (article 2) que "la distància a recórrer, oficialment certificada per la Federació Catalana d'Atletisme, serà de 10.000 m." no crec que això s'ajusti a la realitat. Acceptant la no fiabilitat total dels GPS en aquesta qüestió, les mesures i opinions de diferents corredors donen uns valors entre els 9,3 km. i 9,5 km. Un comentari que he llegit al fòrum dels corredors.cat apunta al fet que en un moment de la cursa els primers s'han equivocat de recorregut i després l'organització ha hagut d'improvisar. No ho sé. En qualsevol cas, el guanyador -Pol Guillen- ha fet un temps molt ràpid -potser massa?- per a un recorregut de 10 km. que tampoc era el més indicat per fer aquesta marca (de cap manera li'n vull treure mèrit, òbviament). En aquest enllaç podeu llegir la crònica publicada a l'edició digital del diari Regió 7.

Tercer, i relacionat amb l'anterior punt, un altre que ja és més habitual com la no senyalització dels punts quilomètrics al llarg del recorregut. No crec que costi gaire -ni en diners ni en esforços- posar-hi aquestes referències (i ja no demano que siguin per a cada quilòmetre) que sempre ajuden a fer-se una idea del que has fet i del que encara falta per suar. Encara que sigui una cursa popular com moltes altres, no està de més tenir cura d'aspectes tan senzills com aquest, bo i tenint en compte que hi ve molta gent (i suposo que una part important de fora de la comarca) no tan sols per córrer sinó també per "competir". Una cosa no exclou l'altra.

Quart i últim, una observació sobre la manera de registrar el temps. Ja sabíem que aquesta no era una cursa amb xip però això no treu que hagin millors sistemes per fer-ho. Si es publica la classificació indicant la posició i el temps del corredor és d'esperar-ne una certa rigorositat. Ens ha cridat molt l'atenció que en arribar a la meta ens hagin fet col.locar un rere l'altre i sense canviar-nos de lloc perquè després un membre de l'organització ens apuntés el dorsal i un temps. Ara bé, amb la cua que hi havia ja podeu suposar que aquest temps no és ni de bon tros el real. Després, comentant la jugada amb el Frans, hem arribat a la conclusió que fins i tot sense xip, hi ha sistemes més fiables i/o amb un decalatge gairebé irrellevant, com p. ex. un lector de codi de barres (p. ex. a la cursa de Torà) o fotografies dels corredors en el moment d'arribar-hi amb indicació del temps. Això sí, l'organització ha tingut el detall d'enviar ràpidament un SMS al mòbil informant de la posició i temps "oficiosos" que, he de reconèixer, no havia vist abans en cap de les meves curses.

Tot plegat, que per ser una cursa amb una nombrosa participació, tradició i reconeixement, crec que té certs aspectes a millorar, els quals en d'altres de més "modestes" els han sabut resoldre. I per cert, si heu vist la portada del folletó de la cursa diria que potser més d'un s'ha equivocat o malinterpretat ja que aquest feia referència a la Fira de Sant Miquel per al mateix dia. Ja sabem que és el nom que també rep aquesta cursa però tenint en compte que la fira es va celebrar el cap de setmana anterior, no seria estrany que més d'una persona de fora la comarca hagués vingut a Santpedor pensant en aprofitar la coincidència en un mateix dia d'ambdós esdeveniments. Malgrat això, la meva felicitació a l'organització per la seva tasca -que no ha de ser fàcil- i mirarem de repetir-la l'any vinent.

Pel que fa a la meva actuació personal, dir-vos que ha estat relativament discreta ja que malgrat no he fet un temps gaire dolent (el real ha estat de 43':27") des del 4t km. no m'he sentit gaire a gust. Potser hi ha incidit que aquesta setmana no havia sortit a córrer cap vegada, afegit a les molèsties que encara arrossego d'estar uns dies una mica fotut, amb la gola molt carregada i irritada i que durant la cursa m'ha fet la guitza pel tema de la respiració. O simplement que ahir no va ser el meu dia i no cal buscar-hi més explicacions (vegeu-ne la classificació). En altres paraules, he tingut curses millors tot i haver marcat temps pitjors i sense anar més lluny, a la de la setmana passada a Olot em vaig sentir molt més a gust (allò que diuen de les sensacions), tot i ser més llarga i cansar-me més pel seu perfil. I això que tret d'una part del recorregut pels carrers de Santpedor, la resta ens ho coneixíem per haver-lo fet en BTT més d'un cop.

Ara bé, tinc una altra explicació pel meu paper discret en la cursa i és la que dóna títol a aquest escrit. Si esteu una mica al cas de l'actualitat futbolística -i és difícil no estar-ho perquè la repeteixen a cada moment i per tot arreu- segurament haureu sentit a parlar d'un bruixot que ha llençat una maledicció al futbolista del Real Madrid Cristiano Ronaldo, en forma de lesió. Vaja, un altre friky d'aquest país que deu voler viure del no res i a qui se suposa li hem de riure les seves gracietes. Doncs bé, qui sap si l'organització de la cursa, coneixedora de la meva animadversió al futbol en general i al Barça en particular, no l'haurà contractat per fer-me el mateix i que d'ara endavant tingui unes curses cada cop pitjors. Hauré de recórrer potser als sortilegis d'algun altre company de gremi per contrarestar el seu malefici? Si fos així, sisplau, que no sigui l'Aramis Fuster!

Per cert, en l'escrit que acostumo a fer previ a la cursa vaig deixar-me de comentar un parell d'aspectes que ja que som a Santpedor, val la pena de remarcar. D'una banda, i aprofitant que vaig esmentar la presència dels aiguamolls de la Bòbila, qui vulgui fer una bona passejada des de Balsareny fins l'entrada a Manresa, pot fer-ho per l'anomenat "Camí de la Sèquia", bé pel seu compte o bé amb motiu de la celebració de la caminada de la Transèquia (al març de cada any), que ressegueix aquest Camí i té un caràcter festiu, ecològic, familiar i no competitiu. I de l'altra, la presència a mig camí entre Manresa i Santpedor d'Ampans, una organització sense afany de lucre iniciada l'any 1965 per un grup de pares i mares amb l'objectiu de donar una dimensió pública a aquelles persones amb discapacitat intel·lectual, i que treballa per afavorir la seva integració social amb plena normalitat. Només cal fer una ullada al Web per adonar-nos de la quantitat i varietat d'activitats que duen a terme per fer-lo possible. I si després de tot plegat, la zona us agrada tant com per quedar-vos-hi a viure, sempre podreu comprar una casa a la zona residencial de la Pineda de Bages. Ara bé, estigueu preparats per gratar-vos la butxaca.

2 comentaris:

  1. Un altre comentari que m'ha arribat sobre aquest aspecte de l'escurçament de la cursa és que -i en desconec els motius- un propietari va decidir no deixar passar la cursa pels seus terrenys. Tot plegat, com al web de l'organització no es diu res ... tot són rumors. Però vaja, tampoc és una qüestió per deixar de dormir.

    ResponElimina
  2. Aquí teniu una crítica a la cursa extreta del fòrum obert a www.corredors.cat. Diu el següent:

    El circuit és maco i agradable. Llàstima de l'organització que té molt que desitjar... Amb el preu que es paga i el nombre de participants vaig trobar a faltar xip, crono mobil, samarretes de la talla que et toca, agilitat a l'hora de rebre el refrigeri un cop arribes cansat ... Crec que han de millorar.

    ResponElimina