dimecres, 20 de maig del 2009

Mitja Marató de Manresa: per a quan?

Ahir a la tarda vam anar fer una mica de bici amb el company Frans (la sortida la comentaré en un posterior escrit) i parlant sobre les nostres properes curses previstes, ens va sorgir una pregunta: per què una ciutat com Manresa no té una mitja marató? És ben cert, que jo sàpiga el calendari de curses que es fan a la capital del Bages es limita a la de 10 km urbans (i amb no gaire tradició perquè l'octubre del 2008 se'n va fer la 5ª edició) i la Cursa de muntanya i cronoescalada al Collbaix (encara més recent perquè enguany ha estat tot just la 2ª edició). Vagi per endavant que desconec la complexitat que pot suposar l'organització d'una cursa d'aquestes característiques (per distància, per un traçat bàsicament urbà, talls de circulació, recerca de patrocinadors, etc.) i per tant, no voldria ni molt menys que aquest escrit s'entengués com una crítica a possibles entitats organitzadores (p. ex. el Club Atlètic Manresa, la regidoria d'esports de l'Ajuntament de Manresa, etc.). També ignoro si en algun moment ja s'ha plantejat aquesta mateixa qüestió i per raons diverses no ha estat possible tirar endavant la iniciativa. En altres paraules, aquest comentari només pretén reflectir una mica l'estranyesa (suposo i espero que compartida amb altres corredors aficionats de la ciutat i rodalies) pel fet que aquesta cursa encara no s'hi celebri.

Si repassem el calendari de curses que es fan i es desfan a Catalunya (per diferents Webs llistats en aquest blog, així com també al de la Federació Catalana d'Atletisme) dels darrers anys, he trobat la referència a 37 mitges maratons, algunes de molt noves encara i altres que ja arrosseguen una arrelada tradició. I acceptant que la meva recerca no ha estat tampoc d'allò més exhaustiva, no compto que me n'hagi deixat gaires més. I podreu veure que el ventall de les ciutats que les organitzen és prou divers (des de la mateixa ciutat de Barcelona a nuclis tan petits com Jesús o el Pont de Suert) com per demanar-nos, i amb més raó, per què no surt Manresa? Sent una ciutat amb el seu pes demogràfic (75.000 hab.), capital comarcal i de llarg el principal nucli de la Catalunya Central, què ha de passar per a què finalment pugui posar-se en el mapa català de les curses d'aquesta distància? Pel que he pogut veure crec que cada cop són més populars i seria una bona manera -si l'organització també fos correcta- de fer màrqueting urbà. A més a més, tampoc és que sigui una ciutat que destaqui gaire a escala nacional per les seves fites esportives (si deixem de banda l'equip de bàsquet i alguna altra honorable excepció). Per tant, potser fóra hora que comenci a posar els fonaments per fer-ho a nivell popular.

Si voleu saber les mitges maratons catalanes que he trobat, aquí teniu el següent llistat on les he ordenades per províncies, de més a menys (també podeu fer una ullada al mapa):
  1. Barcelona (16): Sabadell, Vilafranca del Penedès, Terrassa, Sitges, Gavà-Castelldefels, Berga, Igualada, Montornès del Vallès, Roda de Ter, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Barcelona, Calella, Sant Cugat del Vallès i Castellbisbal.

  2. Tarragona (9): Riudoms, Reus, Salou, Tarragona, Valls, Tortosa, Cunit, el Vendrell i Jesús (aquest darrer nucli depèn del municipi de Tortosa).

  3. Girona (7): Banyoles, Ripoll, Girona, Puigcerdà, Tossa de Mar, Olot i Blanes (aquesta darrera és de 20 km.).

  4. Lleida (5): Mollerussa, Tàrrega, el Pont de Suert, Balaguer i Lleida.
Fins i tot, també hi ha altres ciutats que n'havien organitzat una i que per diferents motius ja han deixat de fer-ho (Lloret de Mar, Vic, Badalona, Palamós o Móra d'Ebre). Si com a mínim Manresa estigués en aquest darrer grup, encara es podria parlar de recuperar la cursa, però ni això. Tot plegat, és una llàstima que Manresa no organitzi la seva pròpia Mitja Marató i des d'aquí faig una crida a qui correspongui per si em vol fer cas. Per començar, i ja que s'hi organitza una cursa de 10 km i que sembla tenir força acceptació perquè és força ràpida, una primera proposta de recorregut consistiria en fer dues voltes a aquest circuit urbà, o combinar una part d'asfalt amb pista aprofitant les zones rurals que encara romanen a la seva rodalia. Un no pot ser profeta a casa seva si no té l'oportunitat de demostrar-ho.

I ja posats, per què no fer un pas més i començar per una marató? O potser això ja són paraules majors?

8 comentaris:

  1. fins i tot pobles molt més petits, com Puig-Reig, Gironella i Casserres van organitzar una challenge de mitges maratons rurals fins l'any passat.

    ResponElimina
  2. Doncs tens raons, en això no hi havia caigut tot i el meu passat recent de vilatà puig-reigenc. El que passa -i desconec els motius- és que crec que ja s'han deixat d'organitzar. L'única cursa una mica llarga que em consta que s'ha fet enguany -i no fa gaire- és la Gironella-Casserres-Gironella (d'uns 16 km.) però pel que vaig veure sense gaire èxit de participació.

    Seguim en contacte. Potser ens veiem a Sallent.

    ResponElimina
  3. Em permeto afegir una altra a la teva llista, que em sembla no haver vist. La Mitja Marató de Puigcerdà, que se celebra a l'octubre. Alatment recomanable, crec que és la més maca que he fet mai, i al final hi ha força i variada teca.
    Una cursa molt maca.

    ResponElimina
  4. Hola Natxo, doncs aquesta no la atenia controlada i mira que he mirat calendaris de curses. Així que pugui -i si hi penso- rectificaré el mapa en un plis-plas.
    Gràcies

    ResponElimina
  5. A Vic l´any passat van tornar a tenir mitja marató. La eco mitja Marató de Vic. Es va córrer el mes de Desembre.

    ResponElimina
  6. Hola Miquel, doncs gràcies per l'aclariment. Vaig "descobrir" aquesta mitja temps després d'haver fet aquesta entrada i no vaig pensar en rectificar-ho.

    ResponElimina
  7. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  8. Hola Joan Carles,

    Berga, Jesús i El Vendrell s'han deixat d'organitzar, i com tu dius, Blanes no és una mitja

    Et falten Cambrils, Empúries, Mediterrani (Castelldefels) i Vic

    Tant de bo es faci una mitja al Bages!

    ResponElimina